Kontakt

Fiksni telefon:
+386 (0)590 21 700

Mobilni telefon:
+386 (0)41 380 805

E-pošta:
info@amproj.si

Naslov:
AMPROJ d.o.o. (CENTER EKO365)
Runkova ul. 2
1000 Ljubljana
Slovenija

Urnik odprtja trgovine:
od ponedeljka do četrtka od 9:00 do 19:00,
sobote, nedelje in prazniki zaprto.
Podatke o delovnem času trgovine lahko preverite tudi na spletni strani: odpiralnicasi.com

Nasveti za sušenje


Sušeni paradižniki

Za sušenje so primerni zreli, vendar čvrsti paradižniki. Paradižnike operemo in osušimo. Narežemo jih z ostrejšim nožem na četrtine, osmine ali pa na rezine debele približno 5 mm. Te potem enakomerno razporedimo po sušilnem pladnju. Na čas sušenja vpliva velikost samih paradižnikov. Večji kosi se sušijo dlje. Paradižnike sušimo pri temperaturi med 50°C in 55°C, približno 8 do 10 ur. Dobro posušeni paradižniki so trdni in hrustljavi. V kolikor jih boste pred sušenjem osolili in rahlo popoprali, pa jih boste lahko ponudili kot čips.

sušená rajčata


Sušene slive

Južnoameriški znanstveniki so odkrili zelo zanimivo stvar. Snov Triterpenoidi, ki preprečuje množenje bakterij, katere povzročajo vnetje dlesni in nastanek zobnega kariesa, je prisotna prav v sušenih slivah. Uživanje sušenih sliv bi lahko torej preprečilo razvoj teh bakterij. Slive imajo veliko vsebnost vode, zaradi česar je čas sušenja le-teh daljša. Dobro je izbrati zrele ali celo preveč zrele slive. Ko jih operete, jih poparite v vroči vodi in po pol minutni vroči kopeli ohladite v hladni vodi. S tem se bo zmehčala drugače trda lupina, ki za sušenje ni najbolj primerna. Pustite, da se voda odcedi in slive izkoščičite. Lahko jih sušite tudi s koščicami, vendar se čas sušenja s tem podaljša. Izkoščičene slive nato naložite na pladenj z odprto stranjo navzgor, in jih pri temperaturi okrog 55°C sušite 10 ur. Nato sušenje za približno 5 ur prekinite in pustite, da si slive odpočijejo. Po tej pavzi jih pri enaki temperaturi sušite nadaljnjih 10 ur. Celoten proces ponovite še enkrat. Skupen čas sušenja je odvisen od zrelosti in velikosti sliv.

švestky


Sušene borovnice

Še eno zanimivo sušeno sadje so borovnice, katere vsebujejo antociani. Antociani so močni antioksidanti, ki pomagajo zmanjšati število prostih radikalov v telesu. Zahvaljujoč temu se lahko telo bolje bojuje proti različnim zdravstvenim težavam, kot so krčne žile, hemeroidi, zelena in siva mrena, čir na želodcu, srčne težave in rakava obolenja. Sušene borovnice uporabljamo predvsem za pripravo čaja. Sušimo dobro zrele ali prezrele plodove. Za lažje in hitrejše sušenje lahko borovnice, podobno kot slive, poparite v vroči vodi in jih nato v hladni vodi ohladite. Pustite, da se voda odcedi, borovnice razporedite po pladnju in pri temperaturi okrog 55°C sušite približno 30 ur. Enako kot pri slivah, lahko sušenje za nekaj ur prekinete in pustite, da si vmes borovnice nekoliko odpočijejo. Ko so borovnice pravilno posušene, so trde.

borůvky


Voziček
Vaš voziček je prazen

O sušenju / dehidraciji živil


Sušenje hrane je človek odkril že v pradavnini, ko je iskal načine, kako ohraniti živila dlje časa užitna. Sodobne metode shranjevanja živil s pomočjo hlajenja, zamrzovanja, konzerviranja ali pasterizacije, so ta starodavni način obdelave živil skoraj potisnile iz naše zavesti. Kljub vsej današnji tehnologiji pa je sušenje / dehidracija še vedno med najbolj varnimi in varčnimi načini konzerviranja živil, hkrati pa odlično ohrani njihovo hranilno vrednost in okus.